Uw winkelwagen Bekijk / wijzig inhoud
 
 • Totaal

Werklampen voor trucks, tractoren en andere voertuigen

Veel bestuurders van vrachtwagens en tractoren kunnen niet meer zonder: werklampen. Werklampen maken het werk op een truck of trekker namelijk een stuk aangenamer. Bovendien kun je met werklampen prima werken als het donker is. Zo gaat laden en lossen 's avonds net zo gemakkelijk als overdag en worden onverlichte wegen goed begaanbaar. Ook in de landbouw kun je een stuk langer doorwerken met behulp van goede breedstralers en verstralers. Op deze pagina lees je meer over de verschillende werklampen die er zijn.

> Direct naar ons werklampen assortiment

LED werklampen

Verreweg het populairst zijn LED werklampen. En dat is niet toevallig. Een LED werklamp heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Zeker nu LED lampen hun kinderziektes kwijt zijn en fabrikanten een kwalitatief hoogwaardig product kunnen leveren. De grootste voordelen op een rijtje:Verreweg het populairst zijn LED werklampen. En dat is niet toevallig. Een LED werklamp heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Zeker nu LED lampen hun kinderziektes kwijt zijn en fabrikanten een kwalitatief hoogwaardig product kunnen leveren. De grootste voordelen op een rijtje:

Lange levensduur: Een groot voordeel is de lange levensduur van LED lampen. Ze gaan veel langer mee dan andere verlichting. Een LED lamp gaat wel 50000 branduren mee.

Hoog rendement: Een LED werklamp wordt bijna niet warm, waardoor er weinig energie verloren gaat aan warmte. Een LED lamp zet ongeveer de helft van de benodigde elektriciteit om in licht. Dat is veel. Bij andere typen lampen licht dit percentage namelijk veel lager. Zijn er dan ook nadelen aan LED werklampen? Ja, de aanschafkosten. Deze liggen hoger dan bijvoorbeeld halogeen lampen. Maar gezien de zuinigheid van LED werklampen zijn die euro's snel weer terugverdiend.

Grote lichtopbrengst: De lichtopbrengst van LED is erg groot. De nieuwste LED lampen overtreffen zelfs de lichtproductie van xenon lampen. Waar vroeger het vermogen van lampen werd uitgedrukt in wattage, kennen we nu lumen. Lumen drukt puur en alleen de lichtopbrengst van een lichtbron uit, terwijl het aantal watts iets zegt over het elektrisch vermogen van verlichting.

LED is verwerkbaar in designs: Dan is er nog de gemakkelijke verwerking van LED. Omdat een LED lamp eigenlijk een verzameling is van kleine 'leds', kan deze in allerlei vormen gemaakt worden. Van vierkant en rond, tot een platte balk.

“LED: Meer licht voor dezelfde hoeveelheid stroom”

LED werklampen op een tractor

Veel tuinders en landbouwers kiezen tegenwoordig voor LED werklampen op hun trekker. Een groot voordeel is de hogere lichtopbrengst van LED. Meer licht voor dezelfde hoeveelheid stroom betekent dat je verlichting minder vergt van de tractoraccu en dynamo. Luister je graag radio in je tractor, kies dan een 'ontstoorde' LED werklamp. Deze zorgt ervoor dat je (letterlijk) ongestoord muziek kunt luisteren tijdens werk op het land. (Alle LED werklampen van TEVU zijn standaard EMC ontstoord.)

Vaak wordt ook de geringe warmteproductie van LED als voordeel gezien. En terecht. Maar dit voordeel heeft één klein nadeel. Sneeuw smelt namelijk minder snel van de lamp af, waardoor de verlichting na een sneeuwbui ietwat vertroebeld kan zijn. Maar afwegend tegen de vele voordelen, weerhoudt dit weinig landbouwers LED werklampen aan te schaffen.

Nuttige plekken voor werklampen op tractoren:
 • cabine voor
 • cabine achter
 • spatbord achter
 • hellingverlichting
 • spiegelsteun
Nuttige plekken voor werklampen op vrachtwagens:
 • cabineachterwand boven
 • cabineachterwand onder
 • achterkant
 • zijkant
 • cabine voor

Werklampen op andere voertuigen: Ook op een maaidorser, sprayer, harvester, bosbouwvoertuig, pick-up, bouwmachine, graafmachine, wals, heftruck, gemeentevoertuig, hulpdienst en strooiwagen zijn werklampen handig en worden ze veelvuldig ingezet.

LED betekenis

LED is een afkorting van light-emitting diode. Vrij vertaald staat dit voor lichtuitstralende diode. Een diode is een onderdeel dat elektriciteit maar in één richting geleidt. LED verlichting is uitgevonden door de Japanse wetenschappers Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Begin jaren 90 lukte het hen een blauwe LED te ontwikkelen.

Vierkante LED werklampen

Op veel trucks en tractoren prijken vierkante LED werklampen. TEVU heeft vierkante LED werklampen die in lichtopbrengst variëren tussen de 900 en 10.000 lumen.

Werklamp LED vierkant
- Aluminium behuizing
- Rvs voet 180º verstelbaar
- 2.300 lumen
- 10v - 30v

Deze vierkante LED werklamp (breedstraler) van Global voldoet aan de strenge IEC 60529 IP68-norm, wat betekent dat de lamp drukwaterdicht is. De kabellengte is 40 cm en de levensduur maar liefst circa 30000 uur. Het zwarte huis is 115mm bij 115mm en 40mm dik. De verstelbare voet is 20mm hoog.

> Bekijk alle vierkante LED werklampen

Ronde LED werklampen

Ook ronde LED werklampen vind je terug op veel voertuigen in de landbouw en transportsector. In het brede aanbod van TEVU varieert de lichtopbrengst van ronde LED werklampen tussen de 1600 en 5400 lumen.

Werklamp LED rond
- Cree LED's
- Volledig LED
- Aluminium behuizing
- 9v - 36v
- 5400 lumen

Deze breedstraler met enorme lichtopbrengst kent originele Cree LED's. Cree is een Amerikaanse LED-fabrikant van het eerste uur en levert absolute topkwaliteit. Daarnaast zijn de LED-werklampen van Cree energiezuiniger, gaan ze langer mee en brengen ze meer licht op dan concurrerende merken. Dit exemplaar van Cree is 115 (b) bij 147 (h) bij 87mm (d), heeft een aansluitkabel van 40cm en doet zo’n 50000 branduren dienst. Uiteraard is de lamp waterproof onder hoge druk. Een waar lichtmonster!

> Bekijk alle ronde LED werklampen

LED balk werklamp

Misschien wel het meest imponerend zijn de LED balk werklampen. Met variaties tussen de 990 en maar liefst 15000 (!) lumen beschik je met een LED balk over een zee aan licht.

Werklamp LED balk
- 12v / 24v
- 18 Cree LED's
- Aluminium behuizing
- 2400 lumen
- EMC ontstoring

Deze fraaie, waterproof verstraler (12v / 24v) is voorzien van een 40cm lange aansluitkabel en EMC ontstoring. EMC staat voor Elektromagnetische Compatibiliteit. Een techniek die elektromagnetische beïnvloeding, oftewel storing, tussen elektrische apparaten voorkomt. Zoals je radio. Kortom: verstraler aan, muziek aan en gaan!

> Bekijk alle LED balken

Xenon werklamp

Xenon verlichting wordt vaak geassocieerd met snelle sportwagens. Maar niet getreurd: er zijn ook xenon werklampen. En wat voor lampen! Neem de Ultra Beam xenon werklamp van Hella, zonder twijfel de beste in zijn soort. Toegegeven: deze xenon Ultra Beam is niet goedkoop, maar zijn geld wel dubbel en dwars waard.

Xenon werklamp Hella

Kenmerken:
- Hella Ultra Beam Xenon
- Xenon lamp d2s
- U-beugelbevestiging
- 24v

Deze 24v xenon werklamp is voorzien van een voorschakelapparaat en een directe kabel van 25cm. De d2s xenon lamp is de beste xenon werklamp die er is. De bijgeleverde montageset bestaat uit een aansluitkabel van 3m, relais en zekering.

> Bekijk de Hella Xenon Werklamp

Wat is xenon verlichting?

Xenon is een vloeibaar edelgas dat overblijft na de verdamping van vloeibare lucht. Niet voor niets betekent xenon in het Grieks vreemdeling. Xenon heeft geen kleur, geur of smaak maar kan wel licht (met kleur) voortbrengen. Een xenon (werk)lamp is namelijk een (daar komt ‘ie): hogedrukgasontladingslamp. Met andere woorden: xenon verlichting bestaat uit een lichtboog in xenon gas die onder hoge druk staat. De puntvormige lichtbron die ontstaat, heeft een grote lichtopbrengst. Hoe xenon lampen een kleur kunnen hebben? Dit komt door de lichttemperatuur, uitgedrukt in k-waarden.

 

Halogeen werklamp

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de 'traditionele' halogeen werklamp. Een werklamp die al jaren zijn waarde bewijst en voor veel vrachtwagens en trucks als standaard wordt gezien. Echter, de halogeen werklamp is afgelopen jaren voorbijgestreefd door xenon en vooral LED. Zo gaan halogeen werklampen minder lang mee en is het energieverbruik hoger. Daar tegenover staat dat een halogeen werklamp in aanschaf een stuk goedkoper is. Dat maakt halogeen nog altijd een prima keuze.

> Bekijk alle halogeen werklampen

Breedstralers en verstralers

Waar de term werklampen vandaan komt? Juist, van het doel dat ze dienen: kunnen werken bij schemer of in het donker. In de ene situatie is het handig een zo breed mogelijk oppervlak te verlichten, waar op een ander moment juist een krachtige, gerichte lichtbundel nodig is. En soms allebei. Om die reden zijn er vier soorten werklampen. Verreweg de meest bekende en gebruikte zijn de breedstralers (flood beam) en verstralers (spot beam). Daarnaast zijn er nog de Euro beam en de Elliptical beam.

Verstralers, breedstralers en de wegenverkeerswet

Werklampen worden niet tot de standaard verlichting van voertuigen gerekend. Zo staan zowel breedstralers, verstralers als Euro beam werklampen niet in de wegenverkeerswet. Echter: in de meeste gevallen worden verstralers gezien als ‘groot licht’ en breedstralers als mistlampen. En dus wordt het gebruik ervan ook als zodanig beoordeeld. Zo mag je verstralers op de openbare weg alleen buiten de bebouwde kom gebruiken wanneer medeweggebruikers er geen last van hebben.

“Voor elke situatie is er een werklamp”

Breedstraler: flood beam

Breedstralers zorgen voor een brede lichtbundel. Handig als je op onverlichte wegen de berm in zicht wilt hebben of overstekend wild op afstand wilt houden. In de landbouw zijn breedstralers ideaal wanneer je bij schemer met de tractor op het land wilt werken. Breedstralers worden ook wel floodlights genoemd. Flood staat voor gelijkmatig en egaal belichten. En omdat floodlight voor weinig schaduw zorgt, vind je dit type lampen bijvoorbeeld ook in theaters en stadions. Het tegenovergestelde van flood is spot.

Verstraler: spot beam

Een verstraler produceert een relatief smalle lichtbundel die ver reikt. Ze verlichten als het ware één plek, of op z’n Engels: ‘a spot’. Om die reden worden verstralers ook wel aangeduid als spotlights of schijnwerpers.

Euro beam en Elliptical beam

Een Euro beam zit tussen een ver- en breedstraler in. De werklamp combineert flood en spot en straalt zodoende behoorlijk breed én ver. Dit heeft alles te maken de hoek waarin de lenzen staan. Ook de Elliptical beam schijnt in de verte en breedte. Daarmee lijkt de lamp op de Euro beam, met het verschil dat de Elliptical beam geen ronde maar een ovale lichtbundel produceert.

> Bekijk alle breedstralers en verstralers

Werklampen van Hella

Hella is het bekendste en populairste merk werklampen. En dat is niet toevallig. Hella werklampen zijn van zeer goede kwaliteit en worden nog elk jaar beter. Dit komt doordat Hella zich al decennia lang bewijst als innovatieve fabrikant van zowel halogeen, xenon als LED werklampen. Zeker wat betreft LED is Hella de onbetwiste marktleider. Meer lezen over werklampen van Hella kun je in deze handige brochure.

> Bekijk alle Hella LED werklampen

Passend advies

TEVU biedt een breed assortiment aan werklampen van Hella en andere merken. Wij kunnen je van passend advies voorzien, waarmee je altijd de juiste werklampen kiest voor je truck, tractor en andere voertuigen.

Herbert
Productspecialist Verlichting

06 - 83338855 (Whatsapp)
0343 - 578855
verkoop@tevu.nl

Passend advies

TEVU biedt een breed assortiment aan werklampen van Hella en andere merken.
Wij kunnen je van passend advies voorzien, waarmee je altijd de juiste werklampen kiest voor je truck, tractor en andere voertuigen.

App met TEVU 06-83338855